Loading...

Creatieve Blog

Creativiteit en bewustzijn

De kracht van wit

Masterclass Wit!

  • masterclass wit kunstzinnige coaching

2018 ligt achter ons. Het komende jaar ligt als een uitgestrekte witte vlakte voor ons. Peilloos en diep. Welke ervaringen liggen er op ons te wachten? Waar verlangen we naar? Wat willen we het komende jaar manifesteren? Dit vraagt om een diepzeeduik te nemen in de kleur wit in onze creatieve expressie.

Tijd voor een masterclass wit!

Hoe wit is wit eigenlijk? Welke symboliek heeft wit? Wat doet wit in een schilderij? Hoeveel verschillende ‘ witten ‘ zijn er eigenlijk? Wat is het verschil tussen titaanwit en zinkwit? Kun je in wit het onderscheid maken tussen warm wit en koel wit? En hoe zit dat eigenlijk met licht? Als je licht in je schilderij wilt? Is dat dan een kwestie van gewoon wit toevoegen?

Veel vragen over wit die we hebben onderzocht in de Masterclass Wit. We hebben naar het werk gekeken van de abstract expressionistische meesters Robert Rauschenberg en Robert Ryman die veel indrukwekkende witte werken op hun naam hebben staan.

Bij het uitvoeren van meng experimenten hebben we gewerkt volgens een stappenplan en vervolgens zijn we aan de slag gegaan met de uitvoering op canvas.

Inspiratie

Geïnspireerd door de techniek van Gerhard Richter hebben mijn cursisten eerst een veld opgezet van kleur en daarna een acrylplaatje ingesmeerd met titatium wit en dit over het kleurenveld getrokken. Er ontstaan dan reuze interessante kleurmengingen en structuren.

De kleuren stonden symbool voor het afgelopen jaar. Vervolgens met de laag wit eroverheen werd er een nieuw veld gemaakt voor alle potentiëlen in 2019. Niet alles hoeft weg of bedekt met wit. De ervaringen en lessen van het vorige jaar nemen we gedeeltelijk mee in onze nieuwe plannen.

Aan de hand van combekaartjes trokken we allemaal een woord voor 2019 dat ons het komende jaar zal vergezellen. De uitnodiging was om dit woord ook de titel van het kunstzinnige werk te laten zijn. Mooie woorden zoals ‘ licht’ , ‘ droom’ , ‘ hoop’ , ‘ liefde’ ‘ groei’ !

Deze les maakt onderdeel uit van de jaarcursus ‘ Schilder je Vrij’

Ben je geïnteresseerd in deze schilderlessen of zou je in jouw (creatieve) onderneming een Masterclass Wit door mij willen laten verzorgen? Stuur me dan een mail, of bel me